מעשנת גז לעומת מעשנת פחם

מעשנות

פעם אחת ולתמיד – מה ההבדל בין מעשנת גז למעשנת פחם?

עם ישראל אמנם ידוע בחיבתו הרבה לבשר, אבל לפני שמוציאים לנו שם רע של גרגרנים מושבעים, הנה פרט מענין שכדאי לדעת עלינו: בשנים ה(בודדות!) האחרונות, אנחנו מפגינים ידע ורצינות מרשימה גם בכל הקשור להכנת הבשר עצמו. ולא, לא מדובר רק בצלייה על המנגל המסורתי כפי שאולי חשבתם, אלא גם ובעיקר בחדירתה השקטה של המעשנת לשוק הישראלי.

 

מה זה בכלל מעשנת?

אם זו הפעם הראשונה שאתם נתקלים במושג, נבהיר זאת בתמצות ובפשטות: מטרתה של המעשנת (או המעשנה, כפי שיש המכנים אותה) היא לא לצלות את הבשר או הדגים המוכנסים אליה (ולשאלתכם כן, יש גם מאכלים אחרים, אבל  לצמחונים שבינינו, אלה אינם ירקות. נסביר מיד). מטרת המעשנת היא להוסיף טעמים וארומות ייחודיות לתוצר הסופי, ובמקרים מסוימים מדובר גם בתהליך ארוך מאד של "בישול", אם כי אלה ללא ספק נדירים יותר.

 

עישון קר ועישון חם

אם הסתבכתם בהבדל שבין עישון קר לעישון חם, נעשה סדר: שיטת העישון הקר פועלת בחום של כמה עשרות מעלות בודדות, והיא סיזיפית הרבה יותר, ארוכה בצורה משמעותית (ימים ואף שבועות), ובשל כך גם דורשת עיבוד מיוחד למאכלים המוכנסים למעשנת מבעוד מועד כדי שלא יתקלקלו. שיטת העישון הקר למעשה לא נועדה לבשל כלל את המזון המוכנס למעשנת, ועל כן מקובל להכין אליה במסגרת זו בעיקר גבינות, דגים ואפילו משקאות אלכוהוליים מסוימים – אם כי ישנם משוגעים לדבר העושים בה שימוש גם בסוגים מסוימים של בשר, כדי להוסיף להם טעם ספציפי וטעים במיוחד. שיטת העישון החם, לעומת זאת, היא מהירה הרבה יותר, ובאופן מפתיע חמה לא בהרבה מאחותה הצוננת: עד מאה מעלות מקסימום. והתוצאה? בשר עבה ועשיר שעבר תהליך בישול בן כמה שעות בודדות, והוא לרוב עסיסי יותר, מאחר ולא כל הנוזלים הספיקו לברוח ממנו.

 

אז במה לבחור, מעשנת פחם או מעשנת גז ?

נעשה את זה קצר ולעניין: מעשנת פחם נחשבת למעשנת הקלאסית, אם תרצו המעשנת בה"א הידיעה, ותכונותיה המעולות ידועות לכל מי שאי פעם נהנה ממטעמים שהוכנו בגריל פחמים (ישראלים, כבר אמרנו?). עם זאת, יש לזכור כי מעשנת הפחם היא יקרה יותר ודורשת תפעול מחושב ומדויק – החל מההדלקה שנחשבת למעט מורכבת, דרך השמירה על ויסות טמפרטורות נכון וכמובן גם פרמטרים נוספים כמו דאגה לכמות מספקת של פחמים ברגע האמת, ניקוי ותחזוקת המעשנת עצמה ועוד. לצד ה"חסרונות" הללו, שפים וחובבי בשר רבים יעידו על טעם משגע המתאפשר בזכות מעשנת הפחם, כך שהיא למעשה מתאימה יותר למי שבקי ומנוסה מאד בהכנת בשר. לעומת מעשנת הפחם, מעשנת הגז קלה הרבה יותר לתפעול ולניקוי – ובשל כך מתאימה יותר לבשלן המתחיל: היא נדלקת בקלות ובאופן מיידי, ניתנת לשטיפה קלה ונוחה, והכי חשוב, שומרת בקלות רבה יותר על ויסות הטמפרטורות.

 

הוספת שבבי עץ

שבבי העץ הם הטרנד החם בעולם המעשנות, וחשוב להבהיר שהם מתאימים לשני הסוגים, הן למעשנת הפחם והן למעשנת הגז. עם זאת, מומלץ מאד להקפיד על הוספה של שבבים ייעודיים שנקנו לשם מטרה זו מראש, ולא לעשות שימוש בכל סוג אחר של עץ (שכן ישנם זנים ספציפיים המותאמים לכך במיוחד) וכן יש להישמר מכל משמר משאריות עץ שעברו עיבוד כלשהו. ניחשתם נכון, זה עלול להיות מסוכן. יתרון נוסף של השבבים המוכנים מראש הוא שהם לרוב עשויים מתערובת של עצים המעניקה ארומה ייחודית, באופן שיעשיר את הטעם אף יותר. חשוב לציין כי שבבי העץ אינם הכרחיים, אך הם יכולים להוות תוספת משובחת לטעם. מבחינה פרקטית, יש לפזר את השבבים היטב בין הפחמים – או להניחם בקערה ייעודית במקרה של מעשנת גז, ולמנוע מגע ישיר של השבבים עם הבשר. כמו כן, יש שמרטיבים אותם לפני כן כדי לווסת את כמות העשן הנפלטת מהם.

 

לאילו סוגי בשר מתאימה המעשנת?

המעשנות מתאימות במיוחד לסטייקים, למרות שבינינו? הן מתאימות לכל סוגי הבשר והדגים – גם כאלה שנרכשו בסופר, מאחר וכל ייעודן הוא לשפר את הטעם ולהוסיף לו ניחוחות משגעים (אך בל נשכח שחייבים לרכוש בשר טרי כאשר מדובר בעישון קר). כאשר אתם מעשנים בעישון חם, הקפידו לבדוק מבעוד מועד מהן הטמפרטורות הרצויות לעישונו הספציפי של כל סוג בשר ונתח, על מנת להשיג תוצאה מושלמת. המעשנות, ובמיוחד זו הפחמית, עשויות להגיע הרבה פעמים עם עוד אקססוריז שימושיים לעישון כמו מד טמפרטורה, אבן שמוט, ווי תליה או שיפוד מסתובב, מגש ייעודי למים (שנועד לשמור על עסיסיות הבשר) וכמובן גלגלים לנשיאה נוחה יותר. וטיפ אחרון, הפעם רק למעשנת הפחם: בכל רגע נתון, דאגו שהשומן הנוטף מהבשר לא יטפטף על הפחמים, כדי למנוע התלקחות במקרה הרע, ופליטת חומרים מסוכנים במקרה הטוב. בתאבון!

 

 

 

כתוב חוות דעת
מעשנות

Be the first to review “מעשנת גז לעומת מעשנת פחם”

תודה שהקדשת מזמנך לשתף אותנו בדעתך, כתוב את התרשמותך ממאמר זה בהתאם להוראות המפורטות מטה




12345




בא לכם לפנק? עשרת המתנות המומלצות באתר



הגרילים המומלצים באתר



האביזרים המומלצים באתר